Een groot deel van de mensen die bij Oefentherapie Utrecht een behandeling volgt, geeft aan dat zij van de huisarts of fysiotherapeut het advies hebben gekregen om te gaan zwemmen. Zwemmen zou goed zijn tegen RSI-klachten. Is dat waar?
Wij horen van de ene persoon dat hij verlichting van de klachten voelt na het zwemmen, terwijl de ander juist een verergering van de klachten ervaart. Voor slechts een enkeling blijkt dat zwemmen de klachten definitief oplost. Hoe kan dat?
De manier waarop je zwemt is van groot belang
Als je een goede zwemtechniek hebt waarbij je de slagen inzet met de juiste spieren in je lichaam, dan kan dat een positief effect hebben op de klachten. De juiste spieren zijn je bovenarm-, schouder-, rug-, en heupspieren. Zet je een beweging te veel in met bijvoorbeeld je nek of je onderarmen, dan heb je grote kans dat je last krijgt van deze spiergroepen. Deze zijn er niet voor gemaakt om de grote, krachtige bewegingen van het zwemmen mee in te zetten.
Verbeterde doorbloeding
Paradoxaal genoeg kan het ook zo zijn dat je tijdens het zwemmen wél de juiste spiergroepen inzet, maar na het zwemmen juist meer pijn voelt. Dat zit zo: doordat je je spieren op de juiste manier gebruikt, krijg je een verbeterde doorbloeding en kunnen ook zenuwbanen vrij komen uit hun beknelling. Zo kun je de klachten die er toch al zitten, ineens veel beter voelen. Het lijkt dan net of het zwemmen slecht is voor je klachten, terwijl er in feite juist een herstelproces op gang komt.
Heeft zwemmen een positief effect?
Als het zwemmen een positief effect heeft, maar je overdag ‘verkeerd’ blijft bewegen, dan zullen de klachten meestal weer terugkomen. Bijna alle RSI-klachten worden namelijk veroorzaakt door een onnatuurlijke manier van bewegen. Als je de klachten wilt oplossen, dan zul je moeten leren om weer op een natuurlijke manier te bewegen. Zwemmen kan daar een bijdrage aan leveren mits je het goed doet. Maar het zal over het algemeen dus niet dé oplossing zijn.
Reactie plaatsen
Reacties