Pijn in je arm bij typen en muizen.
Veel mensen hebben er last van, vooral als de werkdruk extra hoog is. Vaak begint men dan met een beetje draaien en rekken van de onderarmen. En als dat niet werkt schuift men het toetsenbord en de muis heen en weer om zodoende een positie te vinden waarin de armen minder belast worden. Als ook dat niet helpt dan wordt er nog wel eens gezocht naar een ergonomisch toetsenbord.
Ergonomisch toetsenbord?
Maar helaas zijn de meeste ergonomische toetsenborden een stuk minder ergonomisch dan ze worden aangeprezen.
Vaak zitten er vreemde vormen in die je polsen en onderarmen moeten ondersteunen. In de praktijk veroorzaakt dit meer problemen dan het oplost.
De reden dat een ‘ergonomisch’ toetsenbord vaak niet werkt is dat die ondersteuningen een functionele bewegingsketen verstoren.
Bij een functionele bewegingsketen werken de spieren en gewrichten in de juiste volgorde en combinatie met elkaar samen. De armen worden vanuit de bovenarm aangestuurd en de pols kan daardoor stabiel blijven. Zodra je bij een armbeweging je onderarm en pols gaat ondersteunen creëer je een scharnierpunt voor je pols. Daarbij wordt je bovenarm uitgeschakeld. Want deze hoeft immers niets meer te doen omdat je onderarm ondersteund wordt. Je krijgt nu een (over)belasting van je pols en een ontlasting van je bovenarm.
De realiteit is dat een normaal recht toetsenbord vaak prima volstaat.
Je kunt dan met met rechte stabiele polsen vanuit je bovenarmen bewegen. Je moet het alleen wel doen. Iets wat niet altijd makkelijk is omdat het probleem niet alleen in de armen maar ook in de schoudergordel en wervelkolom zit. Als je bijvoorbeeld niet rechtop zit met je wervelkolom in de neutrale curven, dan is het vrijwel onmogelijk om vanuit je bovenarm te bewegen tijdens het typen en muizen. Meer hierover kun je lezen in ons artikel over ‘goed zitten’.
Wat je wel kunt doen om het bewegen vanuit je bovenarmen makkelijker te maken..
..is een toetsenbord aanschaffen zonder numeriek deel. Hierdoor krijg je een smaller toetsenbord waardoor je je arm minder ver hoeft op te tillen om bij je muis te komen. Bovendien verklein je de kans dat je bovenarm naar buiten draait en je onderarm maximaal naar binnen moet draaien om de muis te kunnen bedienen. Dit kan een grote invloed hebben op het ontwikkelen van klachten! Of je arm naar buiten gedraaid staat kun je bij jezelf checken door na te gaat waar het puntje van je elleboog naar toe wijst als je de muis vast hebt. Wijst deze naar beneden dan staat je bovenarm waarschijnlijk naar buiten gedraaid. Staat de bovenarm neutraal dan wijst het puntje schuin naar de zijkant.
Bij de onderstaande afbeeldingen kun je zien hoe dit er uit ziet bij het vasthouden van een kopje. Dan werkt dit namelijk hetzelfde als wanneer je een muis vasthoudt.
Kopje vasthouden met de bovenarm gedraaid. Dit is te zien aan de elleboog. De punt van de elleboog wijst naar beneden. Wordt de muis vastgepakt met de bovenarm in deze positie dan moet de onderarm volledig naar binnen draaien (pronatie).
Kopje vasthouden met de bovenarm op de juiste manier opgetild. De bovenarm werkt terwijl de pols stabiel is.
Met een smal toetsenbord zonder numeriek gedeelte kun je de muis dichterbij leggen. Daardoor is het makkelijker om je bovenarm goed op te tillen.
Daarnaast is het essentieel dat je bureau niet te hoog staat.
Als deze namelijk te hoog staat moet je nog steeds je armen te hoog optillen. Hierover kun je lezen in het artikel ‘Jeetje wat staat jouw bureau laag’.
Dit kun je zelf doen om je arm goed te laten bewegen bij het computeren:
- Stap 1, is ga rechtop zitten met je schouders ontspannen
- Stap 2, beweeg je armen vanuit de bovenarm
- Stap 3, zorg dat je een toetsenbord hebt zonder numeriek deel
- Stap 4, stel je bureauhoogte goed in
Als dit niet voldoende is dan is de kans aanwezig dat je bewegingsketens toch niet goed verlopen. Je kunt dat laten checken in een bewegingsonderzoek.
Kom langs voor een bewegingsonderzoek bij Oefentherapie Utrecht
Tijdens het onderzoek bekijken de oefentherapeuten de relatie tussen je manier van bewegen en je klachten. Als blijkt dat de klachten voortkomen uit de manier waarop je beweegt dan kun je leren om deze manier van bewegen aan te passen; een structurele en duurzame oplossing om je klachten onder controle te krijgen
Als je geïnteresseerd bent, dan kun je hier je gegevens invullen. Dan nemen wij contact met je op.
Zelf contact opnemen? Bel ons op 030-7070366.
Reactie plaatsen
Reacties