Moet je met RSI-klachten rust houden?

Gepubliceerd op 9 maart 2020 om 09:59

Een pijnlijk gevoel in de nek, schouders, armen of handen komt vaak opzetten tijdens of na een drukke periode. Een deadline kan soms nog net gehaald worden door het slikken van pijnstillers maar daarna is het helemaal mis. De pijn kan zo heftig zijn dat je geen kopje meer kan optillen. In veel gevallen zal de pijn na een paar dagen rust weer afnemen tot een niveau waarop de dagelijkse activiteiten weer voortgezet kunnen worden. Maar bij sommige mensen blijft de pijn aanwezig of komt weer opzetten zodra de belasting toeneemt. Er zit dan niets anders op dan je ziek te melden en thuis te gaan zitten. Maar hoe wordt je dan uiteindelijk weer beter?

Bang om te bewegen

Vooral als de pijn heftiger wordt zodra de belasting toeneemt kun je het gevoel krijgen dat lichamelijke belasting niet goed voor je is. Het gevolg kan zijn dat je steeds minder gaat doen en bang wordt om te bewegen. Als de klachten dan nog niet verdwijnen kan het zijn dat je nog minder durft te bewegen. Als dit langere tijd aanhoudt kan dat serieuze gevolgen hebben. Zo zal als gevolg van de bewegingsarmoede je spierconditie snel achteruit gaan, de doorbloeding minder worden en het uithoudingsvermogen afnemen. Werken lukt niet meer en zelfs je sociale leven kan er onder gaan lijden.

Oefentherapie Cesar/Mensendieck helpt je pijnvrij te bewegen
Pijnvrij met Oefentherapie Cesar/Mensendieck

Een gespecialiseerde Oefentherapeut Cesar/Mensendieck kan je helpen op de juist manier te bewegen

Normale lichamelijke belasting is goed voor je!

Gelukkig komt het lang niet altijd zo ver. Maar het kan handig zijn om te weten wat je wel moet doen als je last krijgt van RSI-klachten. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de klachten niet veroorzaakt worden door je werk. Mogelijk worden de klachten wel veroorzaakt door de manier waarop je werkt en bijvoorbeeld door hoe je je computer gebruikt. Ook is het belangrijk om je te beseffen dat normale lichamelijke belasting niet gevaarlijk is en ook geen blijvende schade zal veroorzaken.

In eerste instantie is het daarom essentieel dat je zoveel mogelijk normale activiteiten blijft doen. Waarschijnlijk zijn je klachten voor een belangrijk deel veroorzaakt door verkeerde bewegingsgewoontes waarvan je je niet bewust bent. Beeldschermwerkers met klachten in hun nek, schouders of armen bewegen vaak te veel met hun schouders, onderarmen en polsen en gebruiken hun bovenarmen te weinig.
Als je je bovenarmen te weinig gebruikt, zullen je nek- en schouderspieren overmatig worden belast. Hierdoor kunnen klachten ontstaan. En als je te veel beweegt vanuit je onderarmen en polsen zullen deze gebieden overmatig belast worden. Dit kan zorgen voor klachten.

Tennissen en stofzuigen stimuleren ‘een goede manier van bewegen’

Hoe vaker je een verkeerde beweging maakt hoe eerder het pijn gaat doen. Dit is ook de reden dat juist computerwerk vaak tot klachten leidt. Bij computerwerk worden in korte tijd veel herhalingen gemaakt. Beweeg je tijdens het typen en muizen verkeerd dan maak je dus ook veel verkeerde bewegingen. Als je grotere bewegingen maakt, zoals bijvoorbeeld bij ramen zemen, tennissen, stofzuigen, zwemmen of tuinieren dan maak je minder herhalingen en de beweging wordt vaak ook automatisch al wat beter uitgevoerd.

Als je geluk hebt stimuleer je door het uitvoeren van grotere bewegingen ‘een goede manier van bewegen’ wat zich ook weer vertaalt naar het computerwerk. Als dat lukt dan zullen de klachten vanzelf afnemen. Gaan de klachten niet vanzelf over dan beweeg je waarschijnlijk nog steeds niet goed. Het is dan sowieso verstandig om naar een gespecialiseerde Oefentherapeut Cesar/Mensendieck te gaan. Die kan je leren om op de juiste manier te bewegen.

Maar blijf vooral zo veel mogelijk actief!!! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.